Hírek

Miért kell elkerülni a szilikon, szulfát és parabén tartalmú termékeket?

2017. 11. 22.

Sokat lehet hallani, hogy ez a három összetevő nagyon káros a hajápoló termékekben. De tudod miért?

 

 

Szilikon: A haj felszínén egy plasztik bevonatot képez, ezért rövidtávon bezárja a haj belsejébe a hajápolókat és fényt kölcsönöz a hajnak. A gond az, hogy hosszú távon a nehéz lemoshatóság miatt felépül a hajszálakon, így nem engedi a hajszál közelébe a hajápolót. Tehát rövidtávon a szilikon fényt ad a hajnak és segít bezárni a hajápolókat, hosszú távon azonban azok elzárása miatt elgyengül a hajszál, így göndörséghez és töredezettséghez vezet. A természetes hajfény a hajszálak zárt felszínéből adódik, nem pedig egy plasztik bevonat csillogásból.

Szulfát: A szulfátot a legtöbb hajápolóban és tusfürdőben megtalálhatjuk. Ez az összetevő gondoskodik a termékek felhabzásáról és emulgeáló hatásának köszönhetően a hajon és a fejbőrön található zsírt beoldja a vízbe, így könnyen lemoshatóvá válik. Felületaktív anyagként is funkcionál, csökkenti víz felületi feszültségét ezzel segítve a sampont a zsír és a faggyú felszabadításában. Miért rossz a szulfát? Az élő szerveket mérgezi, bőr irritációt, illetve a természetbe jutva ökotoxikológiát okoz. Kis koncentrátumban nem okoz jelentős egészségügyi kockázatot az emberre nézve, de a samponokban használt 15%-os mértékben már kimutatható sejtkárosító hatása. A szulfát tartalmú samponok növelhetik fejbőröd érzékenységét, hajhullást, irritációt okoznak és elvonják hajszálaidból az szükséges olajokat.

Parabén: A parabéneket baktérium és gombaölő tulajdonsága miatt tartósításra használják, hogy a termékeket „polc-kész” állapotban tartsák. Mivel ösztrogén receptorokhoz kötődnek, ezért egy kis mértékű ösztrogén növekedést okoz a szervezetben, ami növeli mellrák kialakulásának esélyét. A parbéneket számos bőrbetegség kialakulásához kötik, mint például a rosacea és dermatitis illetve gyengítheti a hajat és irritálja a fejbőrt.

Az új Jean Louis David GO DETOX termékcsalád 0% parabén, 0% szulfát és 0% szilikon tartalmú.